Obiective turistice

Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, aflată pe raza satului Sânmărtinul de Câmpie, se găseşte pe versantul unui deal, la liziera pădurii „Nima”. Mănăstirea, la început, ar fi avut hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, şi a fost ctitorită la sfârşitul secolului al XIII-lea sau la începutul secolului al IX-lea. În prima jumătate a secolului al XV-lea, cnejii Dan, Mihai, Pop, Ioan, şi Ştefan au apărat şi ocrotit mănăstirea, aceasta fiind una din cauzele persecutării lor de către autorităţi şi decăderea din funcţia de cneaz.

Legenda spune că, pe aceste locuri, în secolele XIII-XIV, ar fi poposit un călugăr cu numele Martin.

Astăzi, complexul monahal de la Sânmărtinul de Câmpie este o oază de linişte şi rugăciune.

 

 Biserica veche a mânăstirii ortodoxe Sânmărtinu de Câmpie sec XVIII

Biserica de lemn de la Nima Râciului a cărei vechime se pierde în negura timpurilor este pictata cu scene din Biblie.22 Biserica veche a manastirii ortodoxe Sanmartinu de Campie sex XVIII.JPG

Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Nima Rîciului se află în partea de hotar numită „Zădădişa” aparţinătoare satului Bozed, de unde denumirea actuală „Dealul Bozedului”. Mănăstirea este renumită ca loc de reculegere, mângâiere şi întărire sufletească pentru credincioşii şi vizitatorii care se roagă în acest Sfânt lăcaş.

Istoria bisericii mănăstirii începe la 27 august 1990.

La aceste obiective se practică turismul ecumenic. La Mănăstirea Sînmartinul de Câmpie, în fiecare an la data de 14-15 august se organizează praznicul „Adormirea Maicii Domnului” la care participă mii de oameni din mai multe judeţe.

Casa de cultură „Vasile Conţiu” şi bustul acestui muzicolog, aflat vizavi de Gimnaziu de Stat.

Monumentele ridicate în cinstea eroilor căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial care se află în satul Rîciu, Sînmartinul de Cîmpie,Ulieş;

 Rîciu- Monument

 Sânmărtinul de Câmpie – Monumentul eroilor

 Ulieş – Monumentul eroilor